Historia

Tree Top Hill med Båstads gamla stationshus, magasin, perrong och området däromkring har en väldigt anrik historia. Stationshuset byggdes redan år 1884 och verkade då som tågstation vid den nybyggda järnvägslinjen mellan Skåne & Halland.

high03322

Kung Gustav V, även kallad Mr. G.

En man som hjälpt till att sätta Båstad på kartan är Kung Gustav V. Han spenderade stora delar av sina somrar i staden och 17 år i rad deltog han i Tennisens dubbelturnering. Det var till det gamla stationshuset kungen anlände tillsammans med sitt klientel när han tog tåget från Stockholm och hans frekventa besök gav honom ett eget väntrum som inte allt för överraskande fick namnet Kungaväntsalen.

_04_35

När man som privatperson besökte Båstad och anlände med tåg till stationen blev man vanligtvis upphämtad med häst och vagn för att sedan transporteras vidare till slutdestination.

Idag

Det blev 131 aktiva år för det gamla stationshuset vars område idag besitter ett nytt lugn där byggnaden lever vidare för framtida historier medan Båstads kollektivtrafik anländer till Båstads nya tågstation.

Under 2020 har järnvägen fått nytt liv och banvallen öppnades upp igen, men denna gång som cykel- och promenadled mellan Grevie och Båstad. En linje som bjuder på oerhört vacker natur hela vägen till Sinarpsdalen. Ett populärt utflykts föremål för familjer, speciellt för de med mindre barn.

IMG_2985

Planer för 2023

Bakom Tree top Hill önskar vi att åter kunna öppna upp perrongen för gemensamma stunder med förhoppningar om att erbjuda ett omtalat besök i Båstad. I nuläget planerar vi vårt första spadtag på vårt café med uteservering och där en renovering av gamla ‘Magasinet’ kommer erbjuda en unik källarservering.